Свій шлях у плей-оф чемпіонату світу-2024 збірна України розпочне протистоянням із Нідерландами. З цією командою за останні 2,5 роки ми грали вже тричі, тож український вболівальник непогано знає “помаранчевих”. Але напередодні надважливого поєдинку варто все ж нагадати основні відомості та цікавинки про нашого майбутнього суперника. 

Перше, що варто знати – саме в Нідерландах пройшов перший в історії чемпіонат світу з футзалу. І саме на тому турнірі господарі показали свій найкращий результат на мундіалях – вихід у фінал. Втім, у кроці від заповітного трофею нідерландців зупинила Бразилія (1:2), а на наступних світових форумах вони вже не заходили так далеко. У ХХІ столітті нідерландський футзал взагалі потрапив у круте піке, з якого зміг вибратися лише зовсім нещодавно. У період з 2004-го по 2021-й “Помаранчева машина” не змогла кваліфікуватися на жоден із п’яти чемпіонатів світу, і лише двічі виступила у фінальних частинах Євро – безуспішно. 

Тож перенесімося на наступний великий футзальний турнір, який проходив у Нідерландах, і спогади з якого ще свіжі в головах українських уболівальників – чемпіонат Європи-2022. Саме в матчі 1-го туру проти України нідерландська збірна здобула першу за 17 років (!) перемогу на мейджорах. Хоча, нагадаємо, починалося для “Оран’є” все дуже кепсько – Михайло Зварич забив уже на першій хвилині, от тільки “жовто-синім” не вдалося розвинути успіх, а Нідерланди по перерві організували яскравий камбек завдяки голам Саадуні, Аттаібі та Бузамбу. Наприкінці гри Петро Шотурма скоротив відставання, але від поразки цей м’яч не врятував.

Що було потім – вже історія. Нідерланди програли обидва наступні матчі, а Україна знищила сербів та мінімально поступилася Португалії, внаслідок чого в групі утворилася рівність очок між трьома командами, які перемогли одна одну. Учасник плей-оф визначався за різницею м’ячів – і, на щастя, за цим показником Україна була кращою за конкурентів, тож Нідерланди опинилися за бортом домашнього Євро, а команда Олександра Косенко попрямувала у плей-оф, де шокувала потужний Казахстан і була надзвичайно близькою до ще однієї великої перемоги у півфіналі…

Після невдачі на домашньому чемпіонаті Європи Нідерланди змінили тренера – замість Максиміліана Тжедена прийшов іспанець Мігель Андрес. З новим наставником справи пішли вгору – нарешті вдалося пробитися на чемпіонат світу – вперше за 24 роки! До слова, на шляху до мундіалю Нідерланди знову зустрілися з Україною – команди двічі зіграли на другому етапі європейської кваліфікації. В номінально домашньому поєдинку підопічні Олександра Косенка взяли реванш за поразку на Євро та перемогли 4:2, а на полі Нідерландів була зафіксована нічия з рахунком 1:1.

Україна впевнено виграла ту групу, а от “помаранчеві” задовольнилися лише другою позицією та були змушені продовжувати просочуватися крізь сито кваліфікації. І таки змогли це зробити! У вирішальному раунді плей-оф доля путівки на ЧС-2024 вирішувалася в серії пенальті між Нідерландами та Фінляндією. Наші суперники реалізували всі удари, а фіни припустилися єдиного, але фатального промаху. 

Що собою являє нинішня збірна Нідерландів у порівнянні з тією, яка 2,5 роки тому представляла країну на домашньому Євро? Вочевидь, з новим тренером “Оран’є” стали значно сильнішими, інакше вони б зараз не були суперниками збірної України в ⅛ фіналу ЧС. До того ж, великих змін зазнав склад – з’явилося чимало нових облич, які стають новими лідерами команди. До цієї когорти гравців можна віднести, зокрема, Ісмаїла Уадда, Тевфіка Цеяра, Мохаммеда Чіха.

Цікаво, що 14 з 15 футзалістів збірної Нідерландів представляють місцевий чемпіонат (єдиний легіонер – Аюб Бухарі, який грає за бельгійський Богерхут). З одного боку, місцева ліга і близько не входить до числа найсильніших у Європі. Але є й інша сторона медалі – всі гравці чудово знають можливості один одного і являють собою єдиний ударний кулак, здатний протистояти будь-кому. 

Але збірна України має ту саму перевагу, яка закріплена ще й величезним бажанням порадувати своїх співвітчизників перемогою в цей непростий час. Віримо та вболіваємо за хлопців Олександра Косенка, які сьогодні о 18:00 будуть боротися за вихід у чвертьфінал чемпіонату світу.

 

Поширити
Квасниця Ігор
24 Вересня, 2024

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *