В історичному півфіналі чемпіонату світу-2024 збірна України зустрінеться з найбільш титулованою командою в історії футзалу – Бразилією. Здавалося б, що цей суперник не потребує представлення, але про бразильців можна розповісти чимало цікавинок, які здивують і відкриють їх з нової сторони. 

Від усіх досягнень та трофеїв “селесао” голова йде обертом. Вони виграли 5 із 9 чемпіонатів світу та 19 із 23 розіграшів Копа Америка. І якщо на континентальному рівні у бразильців усе стабільно чудово (цього року взяли чергову Копу), то останній тріумф “кудесників м’яча” на мундіалі був аж у 2012-му. Саме тому в кожному інтерв’ю вони говорять про те, що надзвичайно важливо повернути Кубок світу з футзалу додому. 

“Я впевнений, що ми виграємо титул. Перед попереднім чемпіонатом світу нас відволікали деякі речі поза межами майданчика, але тепер нас нічого не відволікає. Тренування проходять дуже добре, гравці та тренери сфокусовані на тому, щоб ми знову піднялися на вершину п’єдесталу”, – казав ще перед початком турніру Феррао.

Поки що шлях команди Хав’єра Маркіньйоса виглядає ідеально – домінантний виступ на груповому етапі (27:2 за сумою трьох матчів проти Куби, Таїланду та Хорватії), і не менш впевнена переможна хода у плей-оф – 5:0 з Коста-Рикою в ⅛ і 3:1 з Марокко у чвертьфіналі (при тому, що свій єдиний гол марокканці забили вже за рахунку 3:0 на 35-й хвилині). 

Про бразильців є приказка “Ви нам заб’єте скільки зможете, а ми вам – скільки захочемо”. Втім, це не стосується нинішньої збірної Бразилії, адже на мундіалі “пентакампеони” пропустили лише три м’ячі у п’яти іграх. Окрім того, що команда традиційно талановита і креативна в атакувальному плані, вона ще й виділяється високим рівнем дисципліни в захисті. Саме тому перед нашими футзалістами стоїть надскладне завдання водночас зіграти надійно позаду, а також витиснути максимум зі своїх моментів біля чужих воріт – адже їх може бути зовсім небагато.

Якщо про Венесуелу ми говорили “команда-зірка, а не команда зірок”, то в контексті Бразилії підходять обидві характеристики. Колектив Маркіньйоса діє злагоджено, немов єдиний механізм, але кожен із гравців на майданчику має карт-бланш на демонстрацію своїх найкращих якостей. А як може бути інакше, коли більша частина заявки – це представники грандів чемпіонату Іспанії? Дієго, Феррао та Піто виступають за Барселону (багаторазовий чемпіон), Негіньйо грає у складі Пальми (переможець ЛЧ), а Марсел, Рафа Сантос та Валеріо належать Ель-Посо (срібний призер минулого сезону). До слова, Марсел з 10 м’ячами одноосібно лідирує в гонці бомбардирів чемпіонату світу. Щоправда, у плей-оф він забив лише двічі. 

Єдиний мінус – у цій бочці меду не обійшлося без двох ложок дьогтю. Мова йде про представників чемпіонату країни-терористки – воротарів Гітту та Вілліама. Основним голкіпером наразі є другий. 

Напевно, девізом цієї збірної Бразилії має бути фраза “Коли, як не зараз?” Справа в тому, що переважаюча частина команди – це вікові, досвідчені гравці, яким уже за 30 років. Таких у заявці “селесао” аж десятеро з 14! 

Але якою б не була мотивація бразильців уперше за 12 років і вшосте в історії виграти ЧС, нашими гравцями рухає набагато більша сила. Їхній девіз “Слава Україні – Героям слава”, і сьогодні ввечері вся країна чекає від команди Олександра Косенка справжнє диво. “Жовто-сині” вже не раз засмучували дуже грізних суперників, тепер же настав час показати свій максимум у протистоянні з найтитулованішою збірною в історії футзалу. Віримо в перемогу разом!

Поширити
Квасниця Ігор
2 Жовтня, 2024

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *